Sunday, August 22, 2010

SAMBAL TUMIS UDANG..


1 KG UDANG SEDERHANA BESAR..

(BUANG KEPALA DAN BERSIHKAN..)
5 SUDU MKAN LADA KERING YG SUDAH DI KISAR..
4 BIJI BAWANG MERAH
2 ULAS BAWANG PUTIH.
2CM BELACAN..BWANG2 DGN BELACAN DI TUMBUK HALUS..
2 KEPING ASAM KEPING.
ATAU 2 SUDU MKAN ASAM JAWA DI BANCUH DGN AIR...
DPATKAN JUSNYA..
GULA MERAH SECUKUP RASA.
MINYAK UTK MENUMIS.
GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUPNYA..


CARA MEMBUATNYA..
TOSKAN UDANG SMPAI KERING AIRNYA..PANASKAN MINYAK..
MASUKKAN PES CMPURAN BAWANG DAN BELACAN.. MASUKKAN LADA KERING KISAR.
TUMIS HINGGA WANGI DAN NAIK MINYAK.. MASUKKAN AIR ASAM JAWA.. ATAU SEDIKIT AIR KLU MENGGUNAKAN ASAM KEPING.GAUL SEHINGGA AGAK PEKAT..MASUKKAN GULA MERAH .. GAUL LAGI..
BILA AGAK PEKAT MASUKKAN UDANG..GARAM DAN SERBUK PERASA..
MASAK SEHINGGA UDANG MASAK... DAN ANGKAT.. JGN MASAK UDANG TERLALU LAMA..
ISINYA AKN MENJADI KERAS...

No comments:

Post a Comment