Bahan2nya..
1 ekor ayam (di belah 4 dan di rebus).
bahan yg perlu di kisar...
10 biji bawang merah kecil.
5 ulas bawang putih.
4 cm halia.
3 cm lengkuas.
4 btg serai di titik.
bahan yg perlu di sangan(goreng tanpa minyak) dan di tumbuk halus...
2 camca besar ketumbar.
1 camca besar jintan manis(yg halus).
1/2 cmaca besar jintan putih.
1 cmca besar lada hitam...
garam secukup rase..
serbuk perasa..
1 rm rempah tumis..
sedikit minyak utk menumis..
bahan utk sambal kicap..
20 tangkai cili padi..
5 tangkai cili merah besar..
2 ulas bwg putih..
2 biji limau kasturi..
kicap manis.. secukupnya...
bahan2 tambahan..
50 sen taugeh di celur..
2 keping tahu di goreng sekeping2 dan di potong kecil2..
1 rm kacang tanah digoreng..
1 pokok daun sup..
1 pokok daun bwang..
sedikit bawang goreng..
cara memasaknya..
ayam yg di rebus hendaklah di siat2..
tulang2 ayam jgn di buang kerana di perlukan nti..
air rebusan ayam hendak lah di simpan utk kuah..
kemudian panaskan minyak.. masukkan rempah tumis..serai..
masukkan bahan kisar... tumis hingga naik bau..
masukkan bahan sangan/tumbuk tadi.... tumis sampai agak garing..
masukkan air rebusan ayam.. tambah lagi air sejuk dlam 1 atau 2 liter..
anggaran berapa bnyak kuah di perlukan..
bila sudah mengelegak masukkan tulang2 ayam..
masukkan garam dan serbuk perasa..biar agak2 mendidih dlam 10 min..
angkat ...
sambal kicap..
bersihkan lada2 dan bwg putih..
goreng bwang putih yg di belah 2..
masukkan lada..biar 2-3 minit..
tutup api...
angkat dan tumbuk lumat..
gaulkan dgn kicap dan perahan limau kasturi..
jika mau agak manis tambahkan gula merah..
(yg mahu di cicah dgn makanan goreng..sila maniskan skit..sbb sambal kicap ni multi purpose.. )
bolehlah hidangkan soto dgn nasi ketupat..
bole jugak dgn mee..
slamat mencuba...
Thursday, March 4, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment