Bahan2nya..
1/2 kg udang kering
5 biji bwang merah kecil..
6 biji bawang besar yg sederhana..
5 ulas bawang putih..
4 biji buah keras..
bahan2 di atas ini hendak lah di tumbuk halus/ blender je..
5 butir kecil gula batu..
20 tangkai cili kering..(ikut suke tahap kepedasannya)
mee kuning 500 gm di celur n di toskan..
air rebusan ayam utk kuah..
sedikit udang basah
sotong
telor...
sawi di celur..
tahu di goreng..
garam / serbuk perasa / minyak utk menumis..
cara2 memasaknya..
panaskan minyak..tumis bahan kisar.. dan lada kering tadi..
masukkan gula batu..masak dgn api perlahan hingga pekat ..dan kekuninggan
jadikan pes..bahan ini bole di simpan klu berlebihan..di dalam peti sejuk..
panaskan air rebusan ayam...ikut bnyak mana kuah yg di perlukan..
masukkan pes tadi..bnyak nya ikut kepekatan yg di kehendaki..
masukkan udang , sotong, tahu dan telur..
perasakan dgn garam ..serbuk perasa..
dlam bekas lain masukkan mee dan sayur yg telah di celur..
curahkan kuah yg panas tadi..bole di hidangkan...
Thursday, March 4, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment