1KG TULANG LEMBU.. BERSIHKAN..
2 BIJI BAWANG BESAR..
4 ULAS BAWANG PUTIH..
2 CM HALIA..
1 SUDU MKAN KETUMBAR..
1 SUDU MKAN JINTAN HALUS..
(SEBAIKNYA JINTAN & KETUMBAR NI GORENG SANGAN DULU)
KISAR SEMUA BAHAN2 DI ATAS..KECUALI TULANG..
1 PAKET KECIK REMPAH KURMA ADABI..
1 PKET KECIK.REMPAH TUMIS
MINYAK UTK MENUMIS..DLAM 5-6 SUDU MKAN..
BAHAN PEMEKAT..
1/2 KG KENTANG.. DI REBUS..
2 POKOK DAUN SUP
2 POKOK DAUN BAWANG.
2 BIJI BAWANG BESAR..
KISARKAN SEMUA BAHAN2 INI..
GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUPNYA..
CARA2NYA...
PANASKAN MINYAK.. MASUKKAN REMPAH TUMIS..MASUKKAN BAHAN KISAR.. TUMIS SMPAI WANGI N NAIK MINYAK..MASUKKAN REMPAH KURMA..MASUKKAN TULANG2...MASUKKAN AIR SECUKUPNYA.. MENUTUPI TULANG2 TDII...
MASAK SMPAI TULANG EMPUK.. TAMBAH AIR BILA PERLU...BILA SUDAH MULA EMPUK MASUKKAN GARAM.. PERASA.. MASUKKAN BAHAN PEMEKAT... KACAU2.. TAMBAH AIR KLU TERLALU PEKAT..
RASAKAN GARAMNYA.. BILA DAH OK.. ANGKAT DAN HIDANG...
No comments:
Post a Comment