Wednesday, June 27, 2012

IKAN BELANAK MASAK LEMAK CILI API..

1/2 kg ikan belanak..
3 butir bwang merah ..
2 siung bawang putih.
2 cm halia.
2 cm kunyit.
15 tangkai cili padi..
1 keping asam keping..
2 btg serai di titik..
santan (1 biji kelapa)

tumbuk bawang2, halia,kunyit,..lada padi..
masukkan dlam periuk...buh sedikit air..ikan..asam keping..
mengelegak2 je sikit masukkan santan..perlahan kan api..kacau2 skit..
jgn pecah santan..agak2 ikan msak angkat...opps perasakan dlu garam n ajinya yer..

BUBUR DAGING

bahan2nya..
4 cawan beras..basuh dan toskan..
air secukupnya..
4 butir bawang merah..
2 siung bawang putih..
2 cm halia..
1/2 paket kecil rempah kurma daging ADABI..
2 cawan daging di hiris tipis2 dan kecil..
2 cawan santan..
garam, minyak masak secukupnya..
.

bawang2 , halia.. di tumbuk.. panaskan minyak..tumis bahan tumbuk.. masukkan rempah kurma..
masukkan daging.. tumis sekejap.. masukkan air..bila air mendidih.. masukkan beras..masakkan sehingga nasi jadi bubur...lembut..masukkan santan..jika terlalu pekat tambahkan air.... hidangkan dgn taburan daun bawang dan bawang goreng klu suke..

NASI AYAM HONEY2...



1 kg beras
30 gm halia
30 gm bawang putih.
(bahan2 ini ditumbuk halus)..
tumiskan bahan2 kisar tu berserta rempah tumis dan 4 helai daun pandan..
masukkan air (dri air rebusan ayam..)
campurkan 3 kiub ayam jika mau terasa lebih sedap..
perasakan garam dan ajinomotonya...
bile mengelegak masukkan beras... masak hingga nasi tanak..

1 ekor ayam..potong 4..bersihkan..
rebus separuh masak..
toskan..bila sejuk perapkan dgn :
4 ulas bwang putih
4 cm halia.
5 sudu kicap..
goreng setelah diperap lebih kurang 1 jam..
jgn goreng terlampau garing..

utk sos nya...
4 btg cili merah besar
10 btg cili padi..klu nk lebh pdas lebihkan cili..
2 ulas bwang putih..
2 cm halia..
kisar semua bahan2 ni...
masukkan dalam periuk masukkan 2 sudu cuke masak..
masukkan 2 sudu gula merah/ gula pasir..
garam & ajinomoto..
tambah lah apa yg patut...ikut citarase anda..

utk sup...
2 ulas bwg putih..
rempah tumis..
sedikit kaki dan leher ayam di cincang..
klu x de gantikan dgn kiub ayam..
caranya:
panaskan minyak 1 sudu mkan..
masukkan bwg putih.. dan rempah tumis..
masukkan potongan2 ayam atau kiub..
bila dah naik bau masukkan air secukupnya..
perasakan garam dan ajinomotonya..
taburkan daun sup/ bwg goreng..

Saturday, October 1, 2011

AYAM BERLADO..


bahan2nya:
1 ekor ayam.. potng kecik n goreng kunyit..
10 biji cili padi..
2 ulas bawang putih..
3 ulas bawang merah..
1 cm halia..
1 cm buah kencur..
2 cm kunyit hidup..
3 btg serai di titik..( 1 utk kisar.. 2 utk titik)
1 kpg asam keping..
gula garam secukupnya..

cara membuatnya..
kisarkan bawang2 halia, kunyit, kencur , serai..
tumis.. bahan2 kisar td..masukkan serai..ayam yg dh di goreng setengah masak..
gaul rata2...masukkan air melitupi ayam tu..masukkan asam keping..
masak smpai air agak kering.. perasakan gula garam dan serbuk perasanya..
agak2 berkuah skit..sudah ler.. bole matikan api..

MEE REBUS KERANG


1 kg mee kuning.. celur dan toskan..
bahan2 hiasannya:
4 pokok sawi.. celur..
50 sen taugeh.. celur.
4 keping tahu goreng.. potong kecik2..
2 rm fish ball.. potong 2..
5 biji telur rebus keras..
1 kg udang.. rebus skit..(jgn masak sggt nanti keras) ..
1-2 pokok daun bwang ptong kecik..
bwang goreng dlam 2 genggam..

bahan utk kuah..
4 butir bwang merah..
1 butir bawang besar..
3 ulas bawang putih..
3 biji buah keras..
300 gm udang kering.. jenis baik..rendam..
4 sudu mkan lada kering di kisar..
500 gm isi kerang rebus..
300 gm daging rebus potong kecik2..
1kg keledek.. cuci ,kupas n rebus..lecek/ kisar..


cara membuatnya:
kisar semua bawang dan buah kras.. kisar lada kering..klu nk masuk sekali pon ok..
tumiskan ..kisar udang kering..bila bahan tumis wangi.. masukkan udang kisar tu..
masukkan daging..masukkan air sedikit..bila daging da betul2 empuk masukkan kerang..
tambah air(air rebusan dg/ udang.. pling baik)..agak2 utk kuah mee sebanyak 1 kg tu..dlam 2-3 liter..anggarannya la..
perasakan garam dan gulanya..bila sudah memuaskan hati..
masukkan keledek rebus yg di kisar..
biarkan masak.. dan kacau selalu...agak2 menggelegak matikan api..
hidangkan bersama mee..yg di susun sayur2..telur..udang..ikut suke anda la..

Tuesday, July 26, 2011

PAJERI NENAS BIASE..


1 BIJI NENAS SEPARUH MASAK..
KUPAS..BELAH 4.. BUANG EMPULURNYA..
POTONG2 SETEBAL 1/2 CM..
1/2 BIJI BAWANG BESAR.. HIRIS NIPIS..
2 ULAS BAWANG PUTIH..HIRIS JUGA..
3 BIJI LADA MERAH DI BELAH 2..TURIS SEDIKIT..
1 CM HALIA .. HIRIS..
REMPAH TUMIS PAKET KECIK...
5 SUDU MKAN GULA PASIR..
GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUP RASA..
2 SUDU KECIK SERBUK KUNYIT..
MINYAK UTK MENUMIS..

REBUS NENAS YG SUDAH DI POTONG2..DLAM 15 MIN DIDIH..
TOSKAN DAN BIAR KJAP..
PANASKAN MINYAK.. TUMISKAN REMPAH TUMIS..
MASUKKAN BAWANG DAN SEMUA SEMUA BAHAN HIRIS..MASUKKAN NENAS.. MASUKKAN SERBUK KUNYIT..
MASUKKAN AIR.. MELIPUTI NENAS....MASUKKAN GULA..
BIAR MENDIDIDH..MASUKKAN LADA BELAH2..GARAM DAN SERBUK PERASA..
AGAK KUAHNYA PEKAT ANGKAT LER NENAS TADI..HIDANGKAN..

SUP TULANG..


1KG TULANG LEMBU.. BERSIHKAN..
2 BIJI BAWANG BESAR..
4 ULAS BAWANG PUTIH..
2 CM HALIA..
1 SUDU MKAN KETUMBAR..
1 SUDU MKAN JINTAN HALUS..
(SEBAIKNYA JINTAN & KETUMBAR NI GORENG SANGAN DULU)
KISAR SEMUA BAHAN2 DI ATAS..KECUALI TULANG..

1 PAKET KECIK REMPAH KURMA ADABI..
1 PKET KECIK.REMPAH TUMIS
MINYAK UTK MENUMIS..DLAM 5-6 SUDU MKAN..

BAHAN PEMEKAT..
1/2 KG KENTANG.. DI REBUS..
2 POKOK DAUN SUP
2 POKOK DAUN BAWANG.
2 BIJI BAWANG BESAR..
KISARKAN SEMUA BAHAN2 INI..
GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUPNYA..

CARA2NYA...
PANASKAN MINYAK.. MASUKKAN REMPAH TUMIS..MASUKKAN BAHAN KISAR.. TUMIS SMPAI WANGI N NAIK MINYAK..MASUKKAN REMPAH KURMA..MASUKKAN TULANG2...MASUKKAN AIR SECUKUPNYA.. MENUTUPI TULANG2 TDII...
MASAK SMPAI TULANG EMPUK.. TAMBAH AIR BILA PERLU...BILA SUDAH MULA EMPUK MASUKKAN GARAM.. PERASA.. MASUKKAN BAHAN PEMEKAT... KACAU2.. TAMBAH AIR KLU TERLALU PEKAT..
RASAKAN GARAMNYA.. BILA DAH OK.. ANGKAT DAN HIDANG...