Saturday, October 1, 2011

AYAM BERLADO..


bahan2nya:
1 ekor ayam.. potng kecik n goreng kunyit..
10 biji cili padi..
2 ulas bawang putih..
3 ulas bawang merah..
1 cm halia..
1 cm buah kencur..
2 cm kunyit hidup..
3 btg serai di titik..( 1 utk kisar.. 2 utk titik)
1 kpg asam keping..
gula garam secukupnya..

cara membuatnya..
kisarkan bawang2 halia, kunyit, kencur , serai..
tumis.. bahan2 kisar td..masukkan serai..ayam yg dh di goreng setengah masak..
gaul rata2...masukkan air melitupi ayam tu..masukkan asam keping..
masak smpai air agak kering.. perasakan gula garam dan serbuk perasanya..
agak2 berkuah skit..sudah ler.. bole matikan api..

MEE REBUS KERANG


1 kg mee kuning.. celur dan toskan..
bahan2 hiasannya:
4 pokok sawi.. celur..
50 sen taugeh.. celur.
4 keping tahu goreng.. potong kecik2..
2 rm fish ball.. potong 2..
5 biji telur rebus keras..
1 kg udang.. rebus skit..(jgn masak sggt nanti keras) ..
1-2 pokok daun bwang ptong kecik..
bwang goreng dlam 2 genggam..

bahan utk kuah..
4 butir bwang merah..
1 butir bawang besar..
3 ulas bawang putih..
3 biji buah keras..
300 gm udang kering.. jenis baik..rendam..
4 sudu mkan lada kering di kisar..
500 gm isi kerang rebus..
300 gm daging rebus potong kecik2..
1kg keledek.. cuci ,kupas n rebus..lecek/ kisar..


cara membuatnya:
kisar semua bawang dan buah kras.. kisar lada kering..klu nk masuk sekali pon ok..
tumiskan ..kisar udang kering..bila bahan tumis wangi.. masukkan udang kisar tu..
masukkan daging..masukkan air sedikit..bila daging da betul2 empuk masukkan kerang..
tambah air(air rebusan dg/ udang.. pling baik)..agak2 utk kuah mee sebanyak 1 kg tu..dlam 2-3 liter..anggarannya la..
perasakan garam dan gulanya..bila sudah memuaskan hati..
masukkan keledek rebus yg di kisar..
biarkan masak.. dan kacau selalu...agak2 menggelegak matikan api..
hidangkan bersama mee..yg di susun sayur2..telur..udang..ikut suke anda la..

Tuesday, July 26, 2011

PAJERI NENAS BIASE..


1 BIJI NENAS SEPARUH MASAK..
KUPAS..BELAH 4.. BUANG EMPULURNYA..
POTONG2 SETEBAL 1/2 CM..
1/2 BIJI BAWANG BESAR.. HIRIS NIPIS..
2 ULAS BAWANG PUTIH..HIRIS JUGA..
3 BIJI LADA MERAH DI BELAH 2..TURIS SEDIKIT..
1 CM HALIA .. HIRIS..
REMPAH TUMIS PAKET KECIK...
5 SUDU MKAN GULA PASIR..
GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUP RASA..
2 SUDU KECIK SERBUK KUNYIT..
MINYAK UTK MENUMIS..

REBUS NENAS YG SUDAH DI POTONG2..DLAM 15 MIN DIDIH..
TOSKAN DAN BIAR KJAP..
PANASKAN MINYAK.. TUMISKAN REMPAH TUMIS..
MASUKKAN BAWANG DAN SEMUA SEMUA BAHAN HIRIS..MASUKKAN NENAS.. MASUKKAN SERBUK KUNYIT..
MASUKKAN AIR.. MELIPUTI NENAS....MASUKKAN GULA..
BIAR MENDIDIDH..MASUKKAN LADA BELAH2..GARAM DAN SERBUK PERASA..
AGAK KUAHNYA PEKAT ANGKAT LER NENAS TADI..HIDANGKAN..

SUP TULANG..


1KG TULANG LEMBU.. BERSIHKAN..
2 BIJI BAWANG BESAR..
4 ULAS BAWANG PUTIH..
2 CM HALIA..
1 SUDU MKAN KETUMBAR..
1 SUDU MKAN JINTAN HALUS..
(SEBAIKNYA JINTAN & KETUMBAR NI GORENG SANGAN DULU)
KISAR SEMUA BAHAN2 DI ATAS..KECUALI TULANG..

1 PAKET KECIK REMPAH KURMA ADABI..
1 PKET KECIK.REMPAH TUMIS
MINYAK UTK MENUMIS..DLAM 5-6 SUDU MKAN..

BAHAN PEMEKAT..
1/2 KG KENTANG.. DI REBUS..
2 POKOK DAUN SUP
2 POKOK DAUN BAWANG.
2 BIJI BAWANG BESAR..
KISARKAN SEMUA BAHAN2 INI..
GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUPNYA..

CARA2NYA...
PANASKAN MINYAK.. MASUKKAN REMPAH TUMIS..MASUKKAN BAHAN KISAR.. TUMIS SMPAI WANGI N NAIK MINYAK..MASUKKAN REMPAH KURMA..MASUKKAN TULANG2...MASUKKAN AIR SECUKUPNYA.. MENUTUPI TULANG2 TDII...
MASAK SMPAI TULANG EMPUK.. TAMBAH AIR BILA PERLU...BILA SUDAH MULA EMPUK MASUKKAN GARAM.. PERASA.. MASUKKAN BAHAN PEMEKAT... KACAU2.. TAMBAH AIR KLU TERLALU PEKAT..
RASAKAN GARAMNYA.. BILA DAH OK.. ANGKAT DAN HIDANG...

Monday, July 25, 2011

KUPANG REBUS DENGAN DAUN KUNYIT...


1 KG KUPANG SEGAR..
2 HELAI DAUN KUNYIT..
2 BTG SERAI..
2 CM HALIA..
AIR SECUKUPNYA..
GARAM..

CARANYA..
BERSIHKAN KUPANG... DAN TOSKAN..
MASAKKAN AIR DALAM KUALI..MASUKKAN KUPANG TADI..
MASUKKAN HALIA DI KETUK ..SERAI JUGA DI KETUK..
HIRISAN DAUN KUNYIT..GARAM SEDIKIT..
BIARKAN IA MENGELEGAK.. DAN SEMUA KUPANG MASAK..
SEDIA UTK DI MAKAN..

Sunday, August 22, 2010

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS..

BAHANNYA:
200 GM IKAN BILIS.
2 LABU BAWANG BESAR YG SEDERHANA BESAR.
4 ULAS BAWANG MERAH.
2 ULAS BAWANG PUTIH.
2 CM BELACAN.
1RM LADA KERING DI BUANG BIJI..
(RENDAM)
2 CM HALIA DI TITIK..
4 SUDU MKAN GULA MERAH.
GARAM.
SERBUK PERASA.
2 SUDU ASAM JAWA RAMAS DGN SEMANGKUK AIR..

KISAR LADA KERING YG DIRENDAM..
MASUKKAN BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH, BELACAN,..KISAR HINGGA HALUS..
BAWANG BESAR DI HIRIS...IKAN BILIS DI BELAH DUA BUANG PERUTNYA..
PANASKAN MINYAK.. TUMIS IKAN BILIS.. AGAK GARING MASUKKAN BAWANG HIRIS..
BILA BAWANG LAYU MASUKKAN LADA KERING.GULA MERAH, HALIA.. GORENG LAGI..
MASAK DALAM 10 MINIT... MASUKKAN AIR ASAM JAWA...
BIARKAN MENGELEGAK... DAN AGAK PEKAT MASUKKAN GARAM DAN SERBUK PERASA..
KACAU LAGI... BILA AGAK KERING ANGKAT...

SAMBAL TUMIS UDANG..


1 KG UDANG SEDERHANA BESAR..

(BUANG KEPALA DAN BERSIHKAN..)
5 SUDU MKAN LADA KERING YG SUDAH DI KISAR..
4 BIJI BAWANG MERAH
2 ULAS BAWANG PUTIH.
2CM BELACAN..BWANG2 DGN BELACAN DI TUMBUK HALUS..
2 KEPING ASAM KEPING.
ATAU 2 SUDU MKAN ASAM JAWA DI BANCUH DGN AIR...
DPATKAN JUSNYA..
GULA MERAH SECUKUP RASA.
MINYAK UTK MENUMIS.
GARAM DAN SERBUK PERASA SECUKUPNYA..


CARA MEMBUATNYA..
TOSKAN UDANG SMPAI KERING AIRNYA..PANASKAN MINYAK..
MASUKKAN PES CMPURAN BAWANG DAN BELACAN.. MASUKKAN LADA KERING KISAR.
TUMIS HINGGA WANGI DAN NAIK MINYAK.. MASUKKAN AIR ASAM JAWA.. ATAU SEDIKIT AIR KLU MENGGUNAKAN ASAM KEPING.GAUL SEHINGGA AGAK PEKAT..MASUKKAN GULA MERAH .. GAUL LAGI..
BILA AGAK PEKAT MASUKKAN UDANG..GARAM DAN SERBUK PERASA..
MASAK SEHINGGA UDANG MASAK... DAN ANGKAT.. JGN MASAK UDANG TERLALU LAMA..
ISINYA AKN MENJADI KERAS...